3 januari 2011

2010-2011

 Så var 2010 över, ännu ett år har gått och man kan inte riktigt förstå att tiden går så fort. För mig var det ett väntans år eftersom jag var gravid och bara VÄNTADE på att det skulle bli augusti så att min lillnisse kunde komma. Efter många om och men så kom han till världen vår lille plutt.

 Tänkte som så många andra göra en återblick på året som gått och i detta tänkte jag också dela med mig av min förlossningsupplevelse, så ni som inte vill läsa om det får helt enkelt skrålla vidare neråt i så fall ;).


 I början av december 2009 visade graviditetstestet positiv. Överraskade av att allt gått så fort blev vi väldigt glada över beskedet.

Så här såg jag ut i februari, äntligen började det synas lite.
Det blev dags att sortera ut bland kläderna, suck!

 Det kändes som att vintern aldrig skulle ta slut men jag gjorde så gott jag kunde att hålla alla hormoner i styr innan våren äntligen började visa sina tecken. Jag har förträngt dessa långa månader och har inga direkt bra bilder mer än två magbilder.

Vecka 18 i mars.
Vecka 22 i april.

 Thomas beställde en resa till Gran Canaria och dit begav vi oss på semester den 15 maj.
Så underbart vackert.
Vårt hotell och vår härliga pool.
Så här stor var magen nu.
Thomas provade havet vid stranden.
En tripp till ett stort ZOO blev också av.
Rund och go var jag, kände mig ganska uppstoppad ;)

Efter en vecka av lite för mycket sol åkte vi hem till Sverige igen. 


Nu var vi inne i juni och det blev dags för vännen Anya att gifta sig med sin Patrik. Stort och vackert bröllop med massa folk.
Så väldigt lyckliga!
Den vackra bruden =)
 Anya + Patrik = Sant


Några dagar efter bröllopet tog min lillasyster studenten. Tänk att lilla Sofie redan blivit så stor...
Lycklig Sofie har tagit studenten!


 Jag kämpade på jobb så länge jag kunde men i slutet av juni sa det stopp när ryggen inte orkade mer. Efter ett besök hos sjukgymnasten visade det sig också vara foglossning. Jag blev sjukskriven och efter det gick jag på mammaledighet.

Vi skaffade oss en pool att ha i trädgården. Samuel blev helt blöjfri under denna period, jippi!!!

Samuel ville bada hela tiden.

En tur till High Chaparal blev också av i den varma sommaren. Det blev väldigt uppskattat av Samuel.

Samuel fick cowboyutstyrsel.
Vid den fina sjön fanns ett stort tåg.
Magen växer på.
Samuel blev också väldigt förtjust i sjön och stranden.

 Hela juli jobbade Thomas konstant och det kändes som att augusti aldrig ville komma. Det var dessutom för varmt för en höggravid kvinna att vistas ute i solen så det blev mycket innesittande. Det blev en tur till Simrishamn för att hälsa på mina föräldrar och pappa rakade av sig mustaschen.

Pappa utan sin välkända mustasch =)

Augusti = förlossning, Lucas kom till världen!

 Efterlängtad och tio dagar efter beräknat datum kom vår lille Lucas till världen.
Min förra graviditet med Samuel var för mig en traumatisk upplevelse och jag ville göra allt för att förhindra en liknande förlossning denna gång.

 Två veckor innan det egentliga födelsedatumet började jag träffa läkare för ”svepning av hinnorna”. Detta är ett sätt att få i gång en förlossning spontant.
Fem gånger var jag och gjorde detta, men förgäves, det hände ingenting, snarare tyckte jag att förvärkarna försvann. Då bestämde jag tillsammans med läkaren att vi skulle prova en alternativ igångsättning med ”ballong-metoden”.

 Tisdagen den 24/8 klockan tio hade vi tid på KK i Lund för igångsättning. Mycket blandade känslor med stor förväntan men även en del rädsla.

 Efter misslyckat försök med ”ballongen” kom en huvudläkare och tog hål på fosterhinnan och satte ett 
igångsättande dropp.

 Från början kände jag ingen större smärta, men efterhand som tiden gick gjorde det mer och mer ont. Det är verkligen som alla kvinnor som har fött barn säger; smärtan går inte att beskriva i ord.

 Jag väntade länge innan jag vågade mig på lustgasen, men efter bara en inandning så blev den min bäste vän. Jag hann knappt gå på toa utan att jag fick rusa ut igen med dropp och allt för att få tag på min gas.

Thomas blev också förtjust i gasen... =)
 Efter mycket kämpande med smärtan bestämde barnmorskan att jag skulle få en petidinspruta. Smärtlindring som påminner om morfin. Efter den mådde jag med ens mycket bättre och fick åter igen mer krafter att jobba vidare med värkarna.
En aningen hög...
 I slutet trodde jag verkligen att jag var på väg att dö. Jag ville ha epidural men läkaren var upptagen med en annan patient och kunde inte komma förrän inom 45 minuter. För mig kändes det hopplöst, hur skulle jag kunna vänta så länge?! (Jag behövde inte vänta så länge eftersom Lucas kom ut innan läkaren hann komma).

 Så arg jag var. Jag ville att den ”jäkla narkosläkaren” skulle komma!, jag bestämde mig för att jag skulle ha kejsarsnitt!, jag ville slå någon! och värst av allt, jag trodde jag skulle skita på mig!.

 Klockan 22.47 kom han äntligen ut. Jag har aldrig vrålat så mycket innan i mitt liv som då, men vilken stor lättnad det var när han väl var ute, så skönt det var att få pusta ut, att det var över, men egentligen var det ju inte över, livet för lille Lucas hade ju precis börjat =)

Trött mamma.
Stolt pappa =)
Några timmar gammal, John Lucas William.
Stolt storebror =)
 Hemma igen med en ny familjemedlem. Vår lille Lucas...
Runt en månad gammal.
 Lucas växte på bra, han gick upp runt 400-500 gram i veckan! Från liten späd nyfödd till en riktig liten buddha =).
Lucas och pappa Thomas
Runt två månader gammal.

 I slutet av september började höstfärgerna komma. Samuel vågade sig upp på sin cykel som stått mer eller mindre orörd på inglasningen i över ett år och jag fyllde 28 år.

Härliga färger
Ganska kul ändå tyckte Samuel.

 Oktober kom med ännu fler färger och det blev många turer med Lucas i vagnen. Nu var det Samuels tur att fylla år, den 21 oktober blev han fyra år.

Turer med vagnen.
Samuel och Thomas
"Farlig mannen" tårta =)
I Simrishamn hos "mommo" och "offa". Storebror och lillebror.

 I november började löven falla och de kändes att mörka morgnar och kvällar var på väg. Lucas började vara "med" oss mer och mer. Små underbara skratt kom ur hans mun vid syn av sin spegelbild och "vovve" blev en stor favorit. Han blev också väldigt glad när MFF vann och blev mästare enligt pappa Thomas.
Den 28 november fick Lucas sitt namn i Norra Nöbbelövs kyrka.


"vovve" vid sin sida.
MFF supporter.
Efter dopet i pappas famn.
Pappa bäst!

 December kom med mycket snö och barnen fick fina overaller av mormor och morfar. Lucas börjar greppa tag om prinsen och prinsessan i babygymet =).
Samuel fick upp ögonen för istappar och jag fick upprepade gånger förklara att man inte fick slicka på dem... Han fick också vattenkoppor denna månad. Förste januari bröt vattenkopporna ut på lille Lucas också...

Greppar tag om Prinsen.
mmm... istapp.
Usch för vattenkoppor.

 Det blev en tur till Köpenhamn för mig och Thomas också. Vi provade öl på en irländsk bar och tog sen en tur på Tivoli.
STOR öl i Köpenhamn
En puss!
Jul blev lyckat trots inställd resa till Simrishamn som hade klass-två varning. Vilket eländigt väder! Vi bestämde oss för att åka ner till nyår istället och så blev det också. Min faster Britta var också med och firade det nya året med oss =).

Mamma och pappa på nyår.
Lucas, faster Britta och Samuel.
Samuel och Thomas.
Jag och min Sami.
Lucas med en och annan vattenkopp på väg...


Vi alla i Nissefamiljen önskar alla en god fortsättning på det nya året!


4 kommentarer:

 1. Jättebra skrivet älskling, puss

  SvaraRadera
 2. Samma säger jag - jättebra skrivet och bra sammanfattat. Kram mam.

  SvaraRadera
 3. Så himla fin läsning! Vilket fantastiskt år som har gått! Jag önskar dig och familjen en riktigt god fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera
 4. Tack för fina kommentarer, blir så glad! =)

  SvaraRadera